Valoració de la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona

Home / Ecología / Valoració de la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona
Valoració de la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona

Climacció, Families For Future Bcn, Fridays For Future BCN, Moviment per la Justícia Climàtica – del qual forma part Ecologistes en Acció- i Rebel·lió o Extinció Bcn hem analitzat la Declaració d’emergència climàtica presentada per l’Ajuntament de Barcelona en relació a les demandes conjuntes que els moviments venim reclamant des del juliol de 2019.

Els moviments celebrem el canvi de discurs de l’Ajuntament, desmitificant el creixement il·limitat, així com el fet d’incloure el Port i l’Aeroport, que no estaven contemplats al Pla Clima 2018-2030.  També valorem l’estudi de la reducció de vols curts amb alternativa ferroviària, la promoció de dietes saludables i baixes en carboni als menjadors municipals, així com l’obertura i promoció del mercat majorista d’aliments ecològics i de proximitat a Mercabarna el 2021.

Tanmateix, denunciem que:

1.- La Declaració presenta un pla de llarg termini 2020-2030 i no es compromet als objectius de reducció anual d’emissions de GEH del 7,6 % que marca l’ONU. Un pla d’emergència ha de limitar-se al mandat actual, prioritzant les mesures més efectives i garantint una reducció anual mesurable.

2.-  No es detalla la reducció d’emissions, calendari ni pressupost per a cada mesura de mitigació. No és possible un seguiment transparent d’efectivitat de les mesures sense un barem de mesura de les reduccions reals de cadascuna.

3.- No s’ha recollit la demanda dels Moviments sobre la creació d’un organisme independent que supervisi de forma anual el compliment de la reducció d’emissions compromesa. Proposem que aquest organisme estigui format per agents socials i experts científics independents que representin l’interès general, garantint l’absència de lobbies empresarials que defensen interessos privats i de l’economia fòssil.

4.- Gran part de les 7 demandes que reclamem els Moviments no han estat considerades:

  • Manca una agenda per a aturar l’ampliació d’infraestructures portuàries, aeroportuàries i viàries (Ronda Litoral, l’autovia Sant Andreu–Sagrera, C-58); així com l’expansió de línies de vol i rutes marítimes. També reclamem a l’Ajuntament una resposta contundent a l’anunci de Pedro Sánchez d’invertir 1500 milions d’euros en ampliar l’Aeroport.
  • La Declaració no presenta cap mesura estructural de reducció dràstica de l’ús dels vehicles motoritzats a banda de l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions. El mateix informe de resultats d’emissions de la ZBE1 mostra que aquesta serà insuficient. Els moviments reclamem que s’apliqui la taxa anticontaminació, de demostrada efectivitat.
  • L’impuls a la generació d’energia renovable als blocs d’habitatge i als equipaments municipals que es presenta equival a transformar tan sols un 1% de l’electricitat i menys de la meitat de l’energia primària, i és per tant insuficient.
  • Ni tan sols s’esmenta la incineradora TERSA, la qual el 2018 va generar 322.209 tones de CO2 anuals. Per tal que el canvi de model sigui creïble,  l’Ajuntament ha de definir un pla de tancament de TERSA amb data límit i objectius de reducció anuals dels residus destinats a incineració.
  • No hi ha una desvinculació total explícita de la gestió de les finances municipals del sector de les energies d’origen fòssils i de les entitats que el financen.
  • Manquen mesures que garanteixin la producció als espais agraris urbans i periurbans com a font de subministrament a Barcelona.
  • Reclamem que l’Ajuntament defensi la re-avaluació dels projectes urbanístics que pretenen edificar als últims espais aprofitables per l’agricultura.
  • La formació i difusió en centres públics s’esmenta de forma genèrica, parlant d’introduir continguts relacionats amb l’emergència climàtica sense especificar-ne el format. A més, no hi ha cap menció a la comunicació en medis i ens públics de gran abast, que resulten fonamentals per a la transformació de consciències.

5. – Algunes mesures són massa genèriques, mentre que altres, tot i suposar millores per a la població, no resulten en una reducció apreciable d’emissions o en adaptació. És el cas d’actuacions urbanes “micro” com l’actuació en 200 escoles i 10 cobertes o façanes verdes.

[embedded content]

Fuente

Leave a Reply

Your email address will not be published.