Reclamen una sortida justa i sostenible de la crisi de la COVID-19

Home / Ecología / Reclamen una sortida justa i sostenible de la crisi de la COVID-19
Reclamen una sortida justa i sostenible de la crisi de la COVID-19

  • Les plataformes 2020 Rebel·lió pel Clima i Aliança pel Clima juntament amb més d’un centenar d’organitzacions, entre les quals es troba Ecologistes en Acció, celebren el Dia Mundial del Medi Ambient, reclamant una sortida de la crisi provocada pel coronavirus amb justícia ambiental i social.
  • Centenars d’activistes en més de 40 municipis han dit clarament que no es poden ignorar les actuals crisis estructurals.

El 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, centenars d’activistes en una quarantena de localitats, des de grans ciutats com Madrid, Barcelona o Saragossa fins a municipis de menor grandària com Santa Coloma de Queralt, Marchena o Vilagarcia d’Aurosa, han inundat els carrers de cors. A través de diverses accions presencials limitades a un contingent reduït de persones per a respectar les mesures sanitàries, es dona continuïtat a les massives manifestacions climàtiques de l’any passat, remarcant que només una transformació amb justícia social i ambiental pot reduir i prevenir les moltes crisis a les quals ens enfrontem.

La crisi sanitària i econòmica ha evidenciat la vulnerabilitat d’un sistema econòmic globalitzat, la fragilitat de les cadenes de producció en situacions d’estrès i les dificultats per a generar respostes a curt termini en un sistema guiat únicament pel benefici econòmic, les conseqüències del qual són, entre altres, l’increment de la desigualtat i la precarització. El deteriorament acumulat dels serveis públics, entre ells el sistema públic de salut, ha entorpit la complexa resposta a la crisi sanitària, demostrant que les retallades maten. El confinament ha provocat pèrdues d’ocupació, ERTE i situacions de risc econòmic per a bona part de la població. Aquesta situació només s’agreujarà en les pròximes setmanes i mesos, quan la crisi econòmica colpegi de ple, segons tots els pronòstics.

Per a evitar noves catàstrofes, la ciència indica que és necessari reduir les emissions de carboni en un 7,6 % anual. Un repte enorme que només pot realitzar-se mitjançant una societat compromesa i unes polítiques públiques audaces. Durant aquests dos mesos de confinament s’han reproduït diferents iniciatives de suport mutu i solidaritat perquè ningú caigui. També han sorgit iniciatives d’activisme digital. Les respostes ciutadanes mostren que no és cert que no existeixi capacitat de maniobra per a revertir situacions de pobresa i injustícia social i posar en marxa mecanismes molt més efectius per a afrontar les crisis d’avui.

La sortida de la crisi sanitària i econòmica ha d’aprendre dels errors passats, com la crisi financera i immobiliària de 2008. S’estan produint rescats econòmics a les empreses contaminants i les activitats econòmiques insostenibles, sense garantir que redundin en les persones treballadores ni exigir plans urgents de reconversió. No s’estan establint les bases d’una sortida social i ambientalment justa de la crisi. La COVID-19 està colpejant àmplies capes de la població i agreujant la situació de fam en moltes zones del món, per la qual cosa és imprescindible continuar teixint una extensa xarxa d’alimentació local que asseguri aliments sans i accessibles. La justícia alimentària ha de ser un dels pilars fonamentals. No obstant això, l’aposta per part d’alguns sectors, inclosa l’extrema dreta, és retardar les mesures urgents per a afrontar la crisi ecològica, aprofundint en l’increment de la precarització de la societat i la destrucció dels ecosistemes.

Ara és el moment d’actuar. La indústria fòssil, el sector de l’automoció i l’aviació, la indústria química o la construcció insostenible i especulativa estan advocant per una desregulació ambiental i ajudes econòmiques. No es pot tornar a l’antiga normalitat perquè aquest era el problema. La sortida a la crisi ha de centrar-se en els sectors i activitats de cures, serveis públics i cultura, i apostar per la transició ecològica en tots els seus vessants: agricultura ecològica, estalvi i eficiència energètica, renovables, reducció de residus i economia circular. Al mateix temps, ha de ser una transició justa, en l’aspecte laboral, l’econòmic, el social i també en el respecte a la resta d’éssers vius amb els quals compartim el planeta.

Sortir d’aquesta crisi amb responsabilitat implica reconstruir l’economia posant la vida al centre. Les cures han de ser assumides com a part de l’activitat social i no assignades a l’esfera privada i a les dones, avançar en una transició a sistemes agroalimentaris agroecològics per a garantir el dret humà a l’alimentació amb seguretat i la sobirania alimentària. Cal rescatar de la crisi a les persones, no a privatitzadors, explotadors, maltractadors i contaminadors. En definitiva, cal dur a terme una transició amb justícia social i ambiental.

Fuente

Leave a Reply

Your email address will not be published.