Reclamen al Govern que no permeta la caça per al control de poblacions i que fomente mesures alternatives

Home / Ecología / Reclamen al Govern que no permeta la caça per al control de poblacions i que fomente mesures alternatives
Reclamen al Govern que no permeta la caça per al control de poblacions i que fomente mesures alternatives

WWF Espanya, SEO/BirdLife, Greenpeace, Amics de la Terra i Ecologistes en Acció han tramés una carta conjunta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació i a la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic en què sol·liciten que no es permeta ni avale la caça com a mesura per a control de poblacions d’espècies silvestres, especialment durant l’estat d’alarma.

L’escrit està motivat per l’allau d’iniciatives de les comunitats autònomes per a autoritzar aquesta activitat en el marc de la normativa de caça amb l’argument de controlar les poblacions, en particular de conill i porc senglar, en prevenció de danys a l’agricultura i de riscos per a la sanitat animal. Aquestes accions s’estan activant a les comunitats autònomes de manera massiva després que el Ministeri d’Agricultura reclamara públicament mantenir el control sobre el porc senglar.

La caça no s’ha mostrat com un instrument eficaç per a aturar una problemàtica que s’ha sobredimensionat i que es repeteix any rere any posant seriosament en perill la biodiversitat en època de reproducció de les distintes espècies, entre les quals moltes amenaçades.

A aquesta situació s’afegeix l’excepcionalitat de l’estat d’alarma en què aquestes autoritzacions s’estan produint. Les entitats ecologistes i conservacionistes criden l’atenció sobre el fet que delegar l’exercici d’aquesta activitat en caçadors, agricultors o els que aquests designen, implica un evident risc per a la salut pública i un trencament de les exigències de confinament decretades per l’estat d’alarma. Les administracions no disposen dels mitjans exigibles ni per a verificar els danys, que cal demostrar, ni per a controlar la caça, ja que els serveis de vigilància mediambiental, cossos d’agents mediambientals i Seprona de la Guàrdia Civil, estan centrats com és lògic en altres prioritats i ja han manifestat les limitacions d’operativitat que pateixen.

Per a Francisco Segura, coordinador d’Ecologistes en Acció, “la ciutadania no entendria que es donen permisos per a caçar durant l’estat d’alarma havent-hi, com hi ha, mesures eficaces per a prevenir, pal·liar i compensar els danys que puga produir la fauna silvestre, que a més són molt menors del que habitualment es fa creure”.

Per a Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF Espanya, “el problema de les sobrepoblacions ha d’enfocar-se des d’una altra perspectiva, aplicant un conjunt de solucions més duradores i menys costoses ambientalment i sobretot aconseguir un equilibri natural de la fauna”. Per a Asunción Ruiz, directora de SEO/BirdLife a Espanya, “és necessari i possible trobar un enteniment basat en la ciència i en informació fidedigna per a afrontar de manera més eficaç i sostenible una problemàtica que es repeteix any rere any”.

Les organitzacions recordem que les males pràctiques, entre elles la sobreexplotació cinegètica, són el principal motiu pel qual una espècie en altre temps abundant, àmpliament distribuïda i clau per als nostres ecosistemes, com és el conill haja sigut qualificada com “en perill” en la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Mentre que en el cas del porc senglar es considera totalment incoherent que es continuen autoritzant soltes i alimentació suplementària, i posteriorment autoritzar controls de població de l’espècie pels danys agrícoles i els riscos sanitaris.

Fuente

Leave a Reply

Your email address will not be published.