Moviments pel clima exigeixen a la Generalitat onze polítiques urgents

Home / Ecología / Moviments pel clima exigeixen a la Generalitat onze polítiques urgents
Moviments pel clima exigeixen a la Generalitat onze polítiques urgents

Els moviments Fridays For Future, Moviment per la Justícia Climàtica (del qual forma part Ecologistes en Acció), Rebel·lió o Extinció, Families For Future i Climacció, juntament amb altres col·lectius i entitats socials, s’han manifestat avui a la Cimera Catalana d’Acció Climàtica convocada per la Generalitat al Teatre Nacional de Catalunya.

Les seves reivindicacions principals han estat la denúncia de la invisibilització que s’ha fet dels moviments socials que treballen per a la justícia climàtica, així com la presentació d’onze polítiques urgents. Aquests col·lectius volen demostrar que la intel·ligència col·lectiva de la societat civil està en marxa i reivindica, no només que es passi a l’acció, sinó la implementació de mesures concretes davant la falta d’acció del govern de la Generalitat des que s’ha declarat l’emergència climàtica, ja fa gairebé un any.

Els moviments reclamen un impuls a polítiques de decreixement que assegurin la igualtat social i la sostenibilitat ecològica i climàtica. Amb les seves propostes demanen un canvi de rumb en els creixents nivells d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) de Catalunya, amb polítiques que permetin assolir una reducció anual d’emissions de GEH del 7,6 %. Això permetrà arribar a una reducció del 55 % d’emissions l’any 2030, tal com reclama la comunitat científica. Aquestes demandes són polítiques concretes que els moviments i plataformes han seleccionat i prioritzat d’acord amb el seu impacte en la reducció d’emissions i per a garantir la sostenibilitat de la vida en el nostre país.

Les demandes resumides, aquí (veure el document complet amb les entitats i moviments convocants al final):

1. Ports i aeroports. Aturada immediata dels plans d’ampliació d’aquestes infraestructures i elaboració d’un pla de reducció de línies de vols i rutes de transport marítim el 2023.

2. Mobilitat. Aturada immediata de les ampliacions viàries i implementació d’un sistema de peatge a les vies d’alta capacitat de Catalunya en combinació amb l’aplicació d’una taxa anticontaminació per accedir a Barcelona. La recaptació d’aquestes taxes s’ha de dedicar a la millora del transport públic. No a falses solucions com a les polítiques de renovació de vehicles i el vehicle elèctric.

3. Energia. Implementar l’article 19 de la Llei de canvi climàtic per reduir el consum final d’energia a un 32,5 % i incrementar fins a un 50% la procedència renovable del consum elèctric abans de 2030. Transitar cap a un model descentralitzat, basat en energies netes de proximitat a través de l’autoconsum, amb un sistema de tarifes que penalitzi el sobreconsum. Pressió al Govern de l’estat espanyol per un pla tancament de les nuclears no més enllà de 2027.

4. Residus. Prohibició de plàstics d’un sol ús. Obligatorietat de cobrir el 100% dels costos de recollida i gestió dels residus per part dels productors. Pla de tancament d’abocadors i plantes incineradores i moratòria a la tramitació de noves infraestructures d’incineració de residus.

5. Sobirania alimentària. Reducció de la cabanya ramadera intensiva i impuls a un model de ramaderia extensiva basat en la capacitat de càrrega ambiental del territori. Blindar el sòl agrícola encara existent i aprovar una taxa que gravi els aliments quilomètrics i als productes fitosanitaris nocius.

6. Aigua. Garantir la gestió pública amb control ciutadà en la totalitat del Cicle Integral Urbà de l’Aigua i recuperació de les reserves naturals estratègiques de Catalunya (aqüífers i rius), així com prendre les mesures necessàries davant l’increment dels riscos per inundació.

7. Medi marí. Promoure la pesca de proximitat i augmentar les reserves marines i zones de protecció de la biodiversitat. No donar nous permisos ni alta de vaixells de pesca d’arrossegament i deixar extingir els permisos actuals fins a la total eliminació de la pesca d’arrossegament a excepció de les pesqueres de talús.

8. Inversions fòssils. Assegurar que tant l’Institut Català de Finances com les entitats financeres que col·laboren amb la Generalitat excloguin nous finançaments al sector dels combustibles fòssils (petroli, gas i carbó) i eliminin aquest sector progressivament de la seva cartera fins a arribar a zero en els pròxims cinc anys, reportant anualment l’impacte climàtic segons les directrius de l’Autoritat Bancària Europea.

9. Informació i comunicació. Donar a l’emergència climàtica presència i rigor en la informació diària en els mitjans de comunicació. Aturar la promoció actual a les empreses d’energies fòssils, a la indústria del motor, a l’aviació i els creuers; via publicitat directa o indirecta, mitjançant els canals de comunicació públics, actes institucionals i subvencions a fires de congressos. El govern hauria d’assegurar que es compensarà la pèrdua d’ingressos per publicitat, amb diners públics.

10. Educació i formació. Revisió del currículum actual perquè en un termini màxim de 3 anys el sistema educatiu afronti l’estat d’emergència climàtica i ecològica tant en l’ensenyament reglat com en els programes d’educació social. El curs vinent i com primer pas, incloure l’assignatura d’emergència climàtica a les escoles de secundària i a les universitats de magisteri.

11. Fons climàtic. Aturar l’anunci de destinar part del Fons Climàtic creat per la Llei del canvi climàtic a ¨plans renove¨ en la ZBE de Barcelona. Cap destinació d’aquest fons a sectors de l’economia fòssil.

Fuente

Leave a Reply

Your email address will not be published.