Denuncien que la Generalitat vol impedir l’accés a la Justícia de les entitats ciutadanes

Home / Ecología / Denuncien que la Generalitat vol impedir l’accés a la Justícia de les entitats ciutadanes
Denuncien que la Generalitat vol impedir l’accés a la Justícia de les entitats ciutadanes


  • Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia que la Generalitat vol impedir l’accés a la Justícia de les entitats ciutadanes.
  • El Govern nega a Ecologistes en Acció de Catalunya el dret constitucional a una justícia efectiva (article 24 de la Constitució), denegant també el benefici de justícia gratuïta.

L’organització que ja ha interposat un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia, suma a aquest fet la denúncia de què la majoria de les vulneracions legals sobre el dret a la salut i al medi ambient són comeses per les mateixes administracions.

Quan les autoritats competents incompleixen les seves obligacions de protecció de la salut i del medi ambient establertes en les normatives legals, l’única via que resta als ciutadans per defensar aquests drets és acudir, mitjançant les entitats socials, als Tribunals per què s’acompleixi la legalitat. Les estadístiques no enganyen, la majoria de vegades que la ciutadania  aconsegueix portar als Tribunals un pla urbanístic instat o autoritzat per una Administració Pública, aquest acaba essent anul.lat. És obvi que hi ha alguna cosa que no funciona en l’àmbit públic.

Però el problema que comporta aquest accés a la justícia és el seu alt cost econòmic. I per resoldre aquest obstacle es va crear, ja fa molts anys, el benefici de justícia gratuïta a favor de la ciutadania i de les entitats sense recursos.

De fa un temps, les entitats ecologistes i socials catalanes hem après que institucions com el Síndic de Greuges o la Fiscalia de Medi Ambient són inoperants per exigir a l’Administració Pública la defensa dels nostres drets, reiteradament ignorats en una situació declarada d’emergència climàtica. Només ens resta l’accés a la justícia. Portar els nostres polítics als Tribunals.

Doncs bé, ara l’actual govern de la Generalitat de Catalunya també vol privar a la ciutadania d’aquest dret. Veient que les actuals lluites territorials han optat per portar-la als Tribunals -amb el risc de visibilització de les seves carències i negligències-, ha decidit obstaculitzar el dret constitucional a una justícia efectiva (article 24 de la Constitució), denegant també el benefici de justícia gratuïta.

Així, en una decisió històrica denega aquest dret a l’entitat Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya -encara que la decisió afecta qualsevol altra entitat ciutadana-, en contra dels Convenis Europeus vigents (Conveni d’Aarhus de 1998, ratificat per Espanya el 15/12/2004), la normativa vigent (Llei 27/2006 sobre els drets d’accés en matèria de medi ambient) i, inclús, dels reiterats pronunciaments del Tribunal Suprem.

D’aquesta forma pretenen impedir-nos l’accés legítim a la justícia, en un altre intent de no fer públiques les negligències i ineptitud dels nostres polítics i autoritats en un tema tan greu com el medi ambient  i la salut de les persones.

Però, òbviament, no aconseguiran callar-nos i seguirem lluitant a qualsevol nivell en defensa dels drets de la ciutadania. Ja hem presentat l’oportú recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i iniciem campanya per què hi hagi una declaració pública de retractament per part del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i, en cas de no produir-se en un termini raonable, no ens quedarà que exigir la dimissió de l’actual Consellera de Justícia, la Sra. Ester Capella i Farré.

Enllaç als documents:

Fuente

Leave a Reply

Your email address will not be published.