Campanya No més guants

Home / Ecología / Campanya No més guants
Campanya No més guants

La pandèmia de la Covid-19 ha portat molts canvis a les nostres vides, un d’ells ha estat l’ús de guants i mascaretes d’un sol ús. A tots els supermercats i molts comerços es faciliten guants per fer la compra, arribant a ser obligatori en alguns establiments. Els clients a la sortida els deixen en unes papereres, obertes en molts casos, el que facilita que els guants acabin repartits pels voltants. Els guants són necessaris en un entorns sanitari o per tasques molt concretes, però definitivament no ho són per a les activitats quotidianes. La OMS aconsella rentar-se les mans amb freqüència i assenyala que l’ús de guants pot donar una falsa sensació de seguretat. A més, si aquests guants no són rebutjats correctament, representen un greu perill de contagi per a la població.

Els guants d’un sol ús, ja siguin de plàstic, vinil o làtex, no es poden reciclar, així que en el millor dels  casos acabaran en un planta incineradora. Diem en el millor dels casos perquè molts d’aquests guants acabaran al mar. De fet, ja s’han començat a trobar acumulacions significatives de guants i mascaretes en el fons del Mediterrani.

És necessari destacar que ens trobem en estat d’emergència climàtica i que el planeta en el que habitem pateix una greu degradació de tots els seus ecosistemes degut a la contaminació, l’extracció massiva de matèries primeres, la ineficient gestió dels residus generats, … La comunitat científica ha alertat durant aquests mesos i s’ha pogut llegir diversos articles que relacionen la pèrdua de biodiversitat amb l’aparició de malalties infeccioses per zoonosi, com ha estat el cas de la Covid-19

Per tots aquests motius, Encercle Residu Zero ha creat una campanya, amb l’adhesió d’Ecologistes en Acció de Catalunya, dirigida a les autoritats amb competències en sanitat pública i gestió de residus, en la qual sol·licitem:

1. Que s’informi correctament a la ciutadania sobre la NO utilització de guants per a les activitats quotidianes

2. Que es sancionin comportaments incívics d’aquells ciutadans i ciutadanes que llencin al terra guants i mascaretes

3. Que es recomani als establiments que canviïn els seus protocols de seguretat de la Covid, incentivant l’ús de gel hidroalcohòlic o el rentat de mans en comptes dels guants i bosses de plàstic. En qualsevol cas, que aquests establiments siguin sancionats si no es responsabilitzen de la correcta gestió dels materials de seguretat després del seu ús.

Som la primera generació que estem patint els efectes del canvi climàtic i que podem veure la contaminació produïda pels plàstics d’un sol ús. Diversos estudis afirmen que per l’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. No podem simplement no fer res. És necessari deixar de consumir aquest tipus de materials d’un sol ús i optar per altres alternatives que no deixin aquesta empremta en el planeta.

Fuente

Leave a Reply

Your email address will not be published.